一家成團
芬蘭歷奇公園 瀡3.5米高罕有滑梯 3歲都大把嘢玩!

不少媽媽鍾意帶阿 B去日本,必去當地大型歷奇公園放電,皆因香港連一條高些少的滑梯都無。葵芳新都會廣場最近引入芬蘭 6.5米高的大型遊樂設施,可以3.5米高滑梯已經極吸引,當中還有不少繩網陣、大型敲擊樂設施,連媽媽都可以玩健身單車,Blogger 「小包點」Catherine帶 4歲包包和讀二年級的載載試玩:「長滑梯已經無幾多個公園有。最欣賞很多設施係特別啱細 B玩,連大人都可以玩健身單車叉電,唔駛齋睇小朋友!」

 

004

005內有四條不同高度、長度的滑梯,適不同年齡小朋友,連小學生都覺得夠刺激的 3.5 高滑梯,絕對是賣點!

細 B 必玩設施

0064歲包包細細粒,用踏滑板車方式推動小型氹氹轉,可以練力!

007旋轉青蛙,小孩扭動身體自行左右旋轉,可訓練平衡力。

008公園內很多各式繩網、平衡橋設施,用以訓練小朋友平衡力和膽量。Catherine覺得就算細 B都夠膽自己玩,亦有頗有刺激感。

009場內敲擊樂器屬靜態一些活動,包包最欣賞這座鋼片琴。

010(1)彩色音箱供小朋友一起敲打 Jam jam 歌。

 

大型組裝設施 周圍走

010以水果樂園做主題,除了外型夠 cute,最重要是設計容許小朋友周圍穿梭,玩玩捉迷藏,都係吸引小朋友的地方。

011滾輪氹氹轉,像倉鼠玩法。

012有大人細路可以一起玩的鞦韆,打卡影相位之一。

013

014遊樂場內設有健身設施,家長旁邊睇小朋友玩的同時 ,又可自己健身,最特別的地方,是可邊做運動邊可為手機充電。

015芳新都會廣場歷奇公園

地點: L5歷奇公園
開放時間:上午10時至晚上7時


撰文:羅惠儀

攝影:小包點媽媽Catherine

想知更多育兒資訊 請留意Easy Pama

想隨時獲得更多親子資訊,就快啲like我哋Facebook啦!⁠⁠⁠⁠
推介內容
event_latest