產前產後
【P牌媽咪沖涼篇】37度暖水最合適 利嘉兒鋪定衫褲防吹親BB

三位準媽媽利嘉兒(Lily)、林芊妤(Coffee)及吳日言(Yan)分別陀B七個多月、六個多月及四個多月。預產期最近的Lily,早前已經接觸過照顧初生嬰兒的課程。Lily話雖然已經唔係好記得,但相信BB出世後,母性自然會令她記憶返晒嚟!

除咗照顧BB飲飲食食同換尿片,幫BB沖涼、洗頭又點少得?Yan未開始已經話覺得好難,加埋Coffee同Lily,三個人單單研究沖涼先?還是洗頭先?都已經傾咗一大輪。

水溫方面,Yan最初建議20幾度最適合,Lily就覺得溫度太凍,又以浸溫泉40幾度溫度推算,相信BB沖涼溫度大約35度左右。最後,導師林姑娘就話,BB沖涼溫度喺37-40度之間就正確喇!

001吳日言、林芊妤、利嘉兒一齊學幫BB沖涼。

002Coffee咁樣抱BB……

003吳日言話幫BB沖涼好難。

004利嘉兒話用紗巾掃下掃下就得。

005Coffee同假BB都好有交流喎!

幫BB沖涼,Coffee抱BB手勢最似模似樣,而Lily就最冷靜,先幫BB準備好乾淨衫褲,待BB上水即刻有衫着,唔使冷親,而Yan就最搞笑,同時抱住BB,又要搵毛巾同準備衫褲,完全手忙腳亂,經常要偷睇隔籬嘅Coffee!

總括三項測試,Lily話:「覺得沖涼最難,我估我有70幾分,但相信真係要照顧會快上手,會提醒自己步驟唔好出錯,有信心做到100分。」覺得自己全部做得唔好嘅Yan就話:「對上一次學沖涼係幫狗狗,幫BB沖當要要更加細心,唔上堂唔知自己錯咁多嘢,好似無一樣啱,到時會邊做邊學!」Coffee就講笑話:「我覺得自己70幾分,有進步空間,沖涼真係好難,所以其他兩Part(餵奶、換片)會交畀老公做。」

006如果呢個真係BB……

007導師林姑娘出手教路。

008林姑娘叫佢哋一定要托住BB個頭。

009順利幫BB沖完涼。

010吳日言好似好論盡咁喎!


影片:葉君海、馮嘉銘
場地提供:香港人才培訓中心
陪月課程導師:林姑娘

精選娛聞,喺晒《娛果》
http://fb.com/appledailyent

想知更多育兒資訊 請留意Easy Pama

想隨時獲得更多親子資訊,就快啲like我哋Facebook啦!⁠⁠⁠⁠
推介內容
event_latest