教養之道
李丞責(下) 同港姐老婆劉倩婷分工教女

小孩子各有長短,需要因材施教;父母何嘗不是需要分工合作,在教養孩子方面各施所長。所以阡辰從小由爸爸輔導中文、由媽媽教英文陪讀故事書,年紀小小,中文英文普通話樣樣能說也會讀,成了家裡的小翻譯員:「學術方面我哋營造環境從旁輔助,不過最重要都係道德智慧培養,好開心呢個女雖然唔夠三歲,但係識聽道理、好有禮貌,同埋懂得分享!」

image1-(3)

image2-(3)

包辦前世情人湯水藥膳
以前,李丞責埋頭工作,太太劉倩婷也是把全副心機放在個人事業和慧妍雅集的公益活動上,李丞責說為人父母以後,兩夫婦都為孩子改變了很多:「老婆以前搞作多多、夜瞓啲朝早就自然懶瞓啲,依家生活作息完全因為個女改變,朝早早過個女起身,全天候陪佢玩、睇書、送佢返學帶佢周圍去,夜晚一定係睇住個女瞓到稔先至忙自己嘢,付出好多;我工作好忙,但明白父母嘅愛同健全嘅家係小朋友健康成長最強後盾,所以都一定會爭取時間朝早出門口前陪佢玩,教佢寫字、陪佢傾偈。仲有一樣嘢,太太冇我咁叻,幫阿女煲湯準備食療都係我職責。阿女出世氣管爭啲、又有鼻敏感,所以我成日都會睇好多資料,睇實佢食入口嘅嘢、煲川貝枇杷湯俾佢飲。飲湯食藥未必啱小朋友口味,一開始都要哄又要講道理。我好感恩,呢個女講過一次就明,知道係有益以後都唔會再扭計。依家好醒好自動波,一變天氣、喉嚨一有唔舒服,兩歲人仔就會行埋嚟,叫爸爸去煲湯!」

image3-(3)

image4-(3)

有智慧緊要過改個靚名
算命睇風水三十年,見慣了望子成龍的父母,輪到自己為人父,李丞責意識到大人的期待和比較往往會成為壓力轉介到兒女身上,其實對兒女對家庭,最根本的還是感情和睦深厚、孩子身體健康最重要:「我哋屋企唔興睇手機睇電視,主要係我同老婆睇書多,兩個人都相信學習都係最古老嗰套最啱使,睇書識字學嘢學得最快記憶訓練最好。阿女就快入學,係唔係讀名校,我覺得要睇佢能力,無需強求。返學讀書,歸根究底唔係學嘢背書咁簡單,學校其實係一個啟蒙環境,幫佢累積智慧,學識判斷是非同明辯事理。我做咗父母之後,反而好睇得開,人人質地際遇唔同,要因才施教,亦都唔可以一概而論位高權重搵到錢就叫成功。呢個女,我只希望佢活得開心,係成長過程中得到智慧、識得待人處事、有毅力將個人所長發揮到最好然後得以貢獻社會,咁就夠喇!」

image5-(3)

 

相關文章

李丞責(上) 做父母唔係擇日改名等運到
http://bit.ly/2RTBrET

 

想知更多育兒資訊 請留意Easy Pama

想隨時獲得更多親子資訊,就快啲like我哋Facebook啦!⁠⁠⁠⁠
推介內容
event_latest