教養之道
李丞責(上) 做父母唔係擇日改名等運到

image1-(2)

堪輿名家李丞責13年與港姐冠軍劉倩婷結婚,如今女兒阡辰兩歲半大,夫妻兩人正計劃著給阡辰添個弟弟妹妹之餘,當然更清楚,不論生幾個,最重要的,還是要教!身為堪輿學家,李丞責也承認,遇上的客仔不少都是準父母或是為人父母:「擇日啦、改名啦,除咗呢啲仲遇上好多家長問我一個問題,就係面試名校著咩色衫增加成功錄取機會……呢啲其實有啲錯重點,做人父母唔係擇咗日出世就可以印印腳坐喺度等佢做皇帝架!」

image3-(2)

兩歲女改名背後有意思
16年三月,李丞責和劉倩婷的女兒出世,雖然近水樓台爸爸就是堪與名家,不過改名字當然不是只有計筆劃夾命相,女兒的名字背後也蘊藏著父母對女兒的期待和寄望:「阡字即係阡脈,有南北貫通嘅河田、耕地嘅意思,代表一個陸地;辰字呢,就係時辰,亦代表生肖龍,仲有一層意思係快樂。兩個字加埋即係快樂嘅地方,呢個名背後嘅寓意,都係希望個女長大以後無論喺任何地方、人生處於高峰或者低谷,都可以有能耐找到自己嘅快樂。所謂一命二運三風水,並唔係有啲人理解到做人只係靠命咁被動,其實『人』包含遺傳、文化、人際關係,『地』講緊環境同風氣,『天』意指世間萬物好似齒輪一樣絲絲入扣嘅互相關係,即使係我屋企人、老婆同個女,我都永遠唔會叫佢哋等運到,成功係要靠個人努力!」

image2-(2)

改變命運從呢十點做起
19歲已經成為堪與師,儘管知多識廣經驗豐富,師父說,常為父母指點迷津改名擇日的他,對於教養下一代,也是到了自己做了爸爸後體會才更深切、理論也更具層次:「做人同教養小朋友並唔係一命二運三風水咁簡單,我覺得人生命理可以分為十個原素去改善完整,當中包括一命、二運、三風水、四積陰德、五讀書、六名字、七相、八教神、九交貴人同埋十養生。舉例嚟講,運並唔係等運到,而係講緊機會,遇到好機會時如何把握、還到時機壞時又點樣處理得好;積陰德,唔係講緊前世,而係話小朋友係一張白紙,修養修為大多來自父母灌輸俾佢嘅觀念以身示範,正所謂送子千金,不如授子一技;而教神,就講緊信仰,無論信咩宗教都好,都係講緊導人向善、加倍信心同堅定信念;交貴人嘅道理都好簡單,正所謂近朱者赤、孟母三遷都係因為呢個原因……總括而言,時辰八字並唔可以決定一生,而係父母點教點養!」

image4-(2)

image5-(2)
預告:爸爸是堪與學家,媽媽則是港姐冠軍,名校畢業、大學在倫敦大學經濟系畢業,可想而知,李家千金在家接受的教育中西貫通,小小年紀兩文三語隨時轉channel,全靠父母分工合作!

 

想知更多育兒資訊 請留意Easy Pama

想隨時獲得更多親子資訊,就快啲like我哋Facebook啦!⁠⁠⁠⁠
推介內容
event_latest