教養之道
【星Easy】家有三個小寶貝 曹敏莉(上):屋企每日都好熱鬧!

image1

03年港姐冠軍曹敏莉10年離開無綫,與相戀五年的男友張家傑結婚。兩個人都喜歡孩子,所以婚後立即趕工造人,如今已經組成五口之家,家裡有三個小寶貝:7歳的大女兒Dora,5歲的兒子Marco,還有下個月就要滿兩歲的小兒子Leo。問到從小期待做媽媽有個大家庭的Mandy還生不生,她也說一天從早到晚圍著兒女團團轉,再生?恐怕忙不過來!

image2
由朝忙到黑 疲但快樂著

聽曹敏莉形容自己五口之家每天怎麼過,隔住個mon也感覺得到又熱鬧又忙碌、媽媽想要片刻寧靜絕對是奢求:「我每日朝早六點鐘起身,搞掂自己就去叫Dora同Marco起身食早餐返學,細佬Leo唔使叫聽到家姐哥哥已經跟住醒埋,好嘈好忙嘅一日就咁開始。跟住送家姐、Marco上校巴,送細佬去返playgroup。下午接Marco放學去踼波打籃球出番身汗,然後輪到送家姐去學普通話、學琴或者Ukulele。夜晚返到屋企練琴、讀故事,食埋晚飯三個八點鐘上床瞓覺,咁就淨番我同先生自己時間。雖然湊住三個細路好困身,但係喺仔女同老公仲有自己身上都要攞到平衡,不過放低仔女談何容易,自己仔女萬事我都希望自己可以跟足,仲有細佬呢仲細個,去到邊都心掛掛,好想快啲返屋企!」

image5
學會同理心 要有責任心

家有三個孩子,有人說會對最大那個特別上心、也有家長會特別寵愛孻仔孻女,會怕時間精力分配不過來?忽略了哪個嗎?曹敏莉說家裡有三姐妹、自己排行第二,事在人為,自己就從來不覺得被忽略,相反三姐妹感情要好甚麼都能分享、總能做到互相扶持:「三個小朋友年紀唔同,需要就唔同。大家姐讀grade 3,每日都問吓佢學校發生咩事?同朋友相處成點,女仔有樣好,好sweet好貼心,特別多心事傾。Marco就好動鍾意體育運動,除咗溝通足夠要瞭解每個小朋友需要時,我特別注重係仔女自理能力同責任心。雖然屋企家務有姐姐幫手,不過小朋友食飯著鞋執書包,我細細個已經叫佢哋學識自己的事要自己負責。唔好怕浪費時間就樣樣代勞,我寧願早啲準備早啲出門口,等佢哋慢慢執好自己袋仔、水樽同著鞋綁鞋帶。我諗大個做乜嘢去到邊都好,有禮貌有同理心、有自理能力、有責任心懂堅持完成自己的事,至係做人最重要嘅品質。」

image6
預告:照顧三個孩子雖然忙碌,可幸也都有靜的一面,Dora會自己主動練琴做功課,也會和弟弟一起坐下來看書,自律和愛閱讀的好習慣從哪裡來?自然是從爸爸媽媽身上學來。

 

想知更多育兒資訊 請留意Easy Pama

想隨時獲得更多親子資訊,就快啲like我哋Facebook啦!⁠⁠⁠⁠
推介內容
event_latest