image1

關心妍從小父母離異,母親忙於賺錢養家,中學就把她和弟弟送到加拿大升學,兩姐弟起居飲食都是靠自己,所以練就關心妍性格獨立,並且煮得一手好菜,甚麼家務都難不倒她。女兒心心出世後,雖然萬千寵愛集一身,關心妍說還是要培養女兒學會做飯做家務、要懂自己照顧自己:「我覺得無論咩年代都係,小朋友友都唔應該習慣被人服侍,其實識得服侍人都係一種美德。」

image2

愛心包點無糖有機 日日新鮮出爐
雖然家裡有外傭幫忙做家務,關心妍婚後還是堅持每天包辦老公早午晚三餐,並且享受其中以此為樂。以前閒時愛焗蛋糕曲奇,心心開始轉固後,關心妍再添置面包機,每天親自研究食譜給女兒泡製茶點:「買俾囡囡啲材料仲靚過我哋兩公婆,面粉係有機、酵母都係天然,每日會變住花款咁香蕉蛋糕、蕃薯面包,下午茶有時會煮蕃茄蓉或者南瓜蓉通粉俾佢食,又再加啲BB芝士,次次佢都食得好開心清晒底。我成日聽人講養女要養得矝貴,我又覺得女性嘅矜貴係由內而生,有學識、有能力、見識多就自然矝貴。等佢大啲,我希望佢都會學識煮食、抹地、做家務,我好傳統,女仔應該要識嘅嘢我全部都會慢慢教佢。」

image3

由慌失失到淡淡定 做媽媽要摸索
現在15個月大的心心乖巧愛笑有堅持,每天要聽十五次最愛兒歌《太陽伯伯》至安心,回味過去十五個月,關心妍說每一天都在探索,都是學習:「我哋兩公婆都係第一次做父母,第一次遇着心心出疹、發燒,兩個都又擔心又心痛,覺得好大件事。呢啲嘢要學嘅,慢慢知道唔同情況應該點面對,最緊要唔好兩個一齊慌失失!心心好易湊,一出世已經一覺瞓到朝早六點唔使飲夜奶。點知最近突然每晚定時定候會責性坐喺張床度玩,困擾咗兩哋兩公婆幾個星期。其實做父母就係咁,好多嘢都係全新體驗要摸索,依家知佢覺得瞓夠起身自己玩陣又會瞓番,就知道其實冇嘢需要擔心。有時睇住佢大,我深深體會到佢嘅成長係我責任,陪佢長大之餘,其實我哋都學習鍛鍊,亦都係一種成長。」

image4

想知更多育兒資訊 請留意Easy Pama

Easy PaMa 關心妍(下): 女仔矝貴發自內心
想隨時獲得更多親子資訊,就快啲like我哋Facebook啦!⁠⁠⁠⁠

Post navigation